Skulpturel pumpestation

Skulpturel pumpestation

Lysskulptur centralt i Fredericia

Byens nye pumpehus er opført i byens sydlige ende med stor synlighed fra både landsiden ved en af indfaldsvejene til den indre by og fra vandsiden, når man møder byen fra Gammelhavn - en synlighed, der bliver endnu mere markant med udviklingen af Fredericia C, hvor bygningen vil ligge centralt for mødet mellem den gamle og den nye bydel. Pumpehuset fortjente derfor ved sin udformning en særlig opmærksomhed.  

Oplægget var en insitustøbt betonbygning på 7x10x5 m, hvis primære funktion skulle være at udgøre en støj- og lugtfri skærm omkring nogle store pumper og et hejseværk, som for størstedelen ligger under jorden. Der var ingen krav til dagslys i bygningen.  

Den bærende idé var at udnytte disse specielle forhold – den centrale placering, synligheden, formen og lukketheden - ved at gøre bygningen til en stor lysskulptur, der som en lysende pult byder velkommen til den nye bydel både fra landsiden og fra søsiden med lyset som illusionen om aktiviteten under jorden.

For at opnå den effekt, er der hængt en ydre skal op udenom den indre betonskal som udgør den egentlige klimaskærm. I den ydre skal er der skåret åbninger, der danner et mønster, der dækker bygningen på alle sider – også på taget. I hulrummet mellem bygningen og den ydre skal, er der placeret lysarmaturer, der belyser den indre betonbygning. Lysets refleksion på den lyse beton tegner mønsteret i facaden og efterlader på denne måde illusionen om, at der er liv inde i bygningen. Ved at mønsteret skærer sig igennem kubens udvendige hjørner – også ved taget, understreges den 3-dimensionelle form. Det at skallen er åben for neden så lyset kan trænge ud efterlader effekten af, at bygningen næsten svæver over jorden. Mønstret er en fortolkning af byens grid - de retlinede gader, der krydser hinanden i rette vinkler.  

Til den ydre skal er valgt cortenstål - et materiale, der refererer til de store skibe, værftet og dokkene, som kendetegner Fredericias havn.

Lyset, der er anvendt, er LED og tænkt reguleret fra et meget varmt hvidt lys til et køligt hvidt lys i takt med vandstanden i Lillebælt.

Projektet har modtaget Fredericia Kommunes arkitekturpris.

Bygherre:

Fredericia Spildevand

Beliggenhed:

Fredericia

Rolle:

Totalrådgiver

Ingeniør:

Årstal:

Samarbejdspartnere:

Orbicon Leif Hansen + gimsing og Madsen

Areal:

70 m2

Denne projektside er under opbygning